Jij en je lover waren helemaal in love, maar opeens is dat gevoel weg. Geen fladderende vlinders meer in je buik en eigenlijk wil je het uitmaken. Maar ja… hoe doe je dat? Het is nooit leuk, maar je kunt het wel iets minder pijnlijk maken. Lees verder om te zien hoe jij het netjes uit kunt maken.

#1. Wees 100% zeker van je zaak
Wees er helemaal zeker van dat je het écht uit wilt maken met je boyfriend, want daarna is er geen weg meer terug. Je vriendje zal je misschien niet meer terugwillen als je daarna spijt krijgt. Denk er goed over na en praat erover met je BFF en met je moeder. Misschien kun je ook nog met je BF zelf gaan praten. Je hoeft niet te zeggen dat je van plan bent om het uit te maken (daardoor zal hij alleen maar in paniek raken) maar je kunt wel over de dingen beginnen die niet zo lekker lopen tussen jullie twee. Misschien kunnen jullie daar samen aan werken. Mocht dat niet werken dan kun je het altijd nog uitmaken.

#2. Plannen
Ga niet het gesprek aan met je boyfriend zonder dat je weet waar je het precies over gaat hebben. Dan wordt het een gesprek van twee minuten. Het kan je helpen om een lijstje te maken met reasons waarom je het uit wilt maken. Denk ook goed na waar en wanneer je met hem wilt gaan praten. Bijvoorbeeld bij hem thuis, zodat je eventjes weg kunt lopen.

#3. Stel het niet uit
Probeer zo snel mogelijk af te spreken om het uit te maken. Stel het niet uit, hoe moeilijk het ook is. Wacht niet af tot het perfecte moment, want dat moment komt er vaak niet. Een break-up is al vervelend genoeg en het maakt niet uit wanneer het dan gebeurt. Maar stel het wel eventjes uit als hij net vervelend nieuws heeft gehoord, bijvoorbeeld dat zijn ouders gaan scheiden.

#4. Be prepared
Houd rekening met zijn reactie, die kan niet zo leuk zijn. Misschien wordt hij boos of is het juist een boy die z’n traantjes de vrije loop laat. Je weet nooit precies hoe iemand écht gaat reageren, dus wees voorbereid op het ergste.

#5. Face to face
Maak het noooooooit via een appje of social media uit. Het is al moeilijk genoeg voor je BF om gedumpt te worden, laat staan als dat niet face to face is. Jullie hadden waarschijnlijk samen een leuke tijd, dus beëindig die ook zo goed mogelijk. Als jij en je ex ook na jullie relatie goed met elkaar om willen blijven gaan, dan is het belangrijk dat je het in het echt uitmaakt.

#6. Keep it calm
Probeer zo rustig mogelijk het gesprek te beginnen. Het wordt sowieso niet echt leuk, maar het wordt er niet beter op als je zelf meteen begint met schreeuwen of huilen. Break-ups zijn best wel emotioneel, zelfs als jij degene bent die het uit gaat maken. Een rustig gesprek met elkaar voeren is altijd fijner dan schreeuwen.

#7. Explain!
Jij weet heel goed waarom je het uit wilt maken, maar voor je vriendje komt dit misschien wel helemaal uit de lucht vallen en is het niet zo’n leuke verassing. Jij maakt het uit, dus ben je sowieso verplicht om je aanstaande ex te vertellen waarom je het precies uitmaakt. Het is een flauw excuus om te zeggen dat het niet aan hem ligt, maar aan jou. Hij zal zich dan altijd af blijven vragen wat hij fout heeft gedaan. Probeer uit te leggen wat je voelt en wat voor jou de redenen zijn om het uit te maken.

#8. Let him talk
Maak het niet even snel uit zonder dat hij iets heeft kunnen zeggen. Laat hem vertellen wat hij van de hele situatie vindt, loop niet zomaar weg. Hoe zou jij het vinden als je gedumpt werd en niet eens de kans kreeg om wat te zeggen?

#9. Tweede kans
Misschien smeekt je BF wel om een tweede kans. Waarschijnlijk heb je goed nagedacht over het uitmaken en is dit wat je echt wilt, maar misschien wil je hem wel een tweede kans geven omdat je je schuldig voelt. Hoe moeilijk het ook is, je kunt hier beter niet op ingaan. Je wilde het niet voor niets uitmaken, toch?

#10. Stop it
Zodra je de verkering hebt uitgemaakt, is het tijd om eventjes alle contact met je ex te verbreken. Misschien wil je op een dag wel vrienden met hem zijn als je allebei verder bent gegaan, maar een relatie verwerken kost tijd.  Vraag of hij je niet constant wil bellen of berichtjes wil sturen, en blijf ook zeker niet hangen nadat je het uitgemaakt hebt. Even niet met elkaar omgaan is soms de beste manier om over iemand heen te komen.

Lees ook: Liefdesverdriet