Je vader en je moeder hebben het beste met je voor, maar soms lijkt het wel alsof ze je alleen maar tegenwerken. Heb jij daar genoeg van? GIRLZ geeft tips hoe te onderhandelen met je ouders.

Wat te doen als…

…je zakgeldverhoging wilt.
Iedere week krijg je een paar euro zakgeld, veel te weinig vind jij. Daar kun je iets aan doen! Eerst moet je duidelijk maken aan je ouders dat je niet tevreden bent met wat ze je geven. Ga met ze rond de tafel zitten en vertel kalm waarom je vindt dat ze je zakgeldverhoging moeten geven. Leg bijvoorbeeld uit dat je graag vaker wilt gaan zwemmen om gezond te blijven of dat je wilt sparen voor later. Laat daarna zien dat je goed met geld om kunt gaan. Koop bijvoorbeeld een maand lang geen kleren of leuke spulletjes voor je kamer. Als je ouders zien dat je je geld verantwoord uitgeeft, gaan ze vast overstag.

…je naar dat gave feest wilt, maar je ouders niet van plan zijn je te laten gaan.
Zo los je dat op: praat alleen nog maar over dat feest, alsof je niets anders meer belangrijk vindt. De hele school gaat en die ene hunk ook. En laat het net zo zijn dat jouw moeder een groot zwak heeft voor deze ideale schoonzoon. Kijk haar op je allerliefst aan en verleid haar met de woorden: ‘Hij zei gisteren nog dat hij jou zo’n geweldige moeder vindt, je zou voor hem de perfecte schoonmoeder zijn.’ Wedden dat ze je vader overhaalt en jou laat gaan?

Lees ook: Help! Ruzie met mijn ouders

…je ouders steeds zeuren dat je kamer een rotzooi is.
Gek word je ervan! Je moeder die maar blijven zeggen dat je je kamer moet opruimen. Bedenk wel dat zij zich waarschijnlijk net zo ergert als jij. Zij wil een opgeruimd huis, inclusief jouw kamer. Probeer daarom met haar en je vader een compromis te sluiten, zodat jullie allemaal tevreden zijn. Beloof dat je iedere week je kamer opruimt en schoonmaakt als je op zondag wat langer in je bed mag blijven liggen, of koop een aantal bakken waar je al je rotzooi in kunt gooien, zodat het niet meer in de weg ligt.

…je ouders tien keer per dag vragen of je huiswerk al af is.
Je ouders zien je het liefst 24 uur per dag achter je bureau zitten, zwoegend op je huiswerk. Maar jij spreekt natuurlijk liever met je vriendinnen af. How to deal with this? Spreek met je ouders af dat je na iedere schooldag meteen aan je huiswerk begint, zodat je het snel af hebt. Of dat je juist ’s avonds na het eten alles maakt, waardoor je na school leuke dingen met je vriendinnen kunt doen. Zo haal je én goede cijfers én je hebt toch een gezellig sociaal leven.

…je later thuis wilt komen na het uitgaan.
Jij moet om 23.00 uur al thuis zijn, terwijl al jouw vriendinnen tot 1.00 uur mogen blijven als jullie met z’n allen in het weekend de stad in gaan. Belachelijk vind je het, maar je ouders zijn niet te vermurwen: zij willen niet dat jij laat thuiskomt. Toch kan dit veranderen. Vertel rustig aan je ouders dat je vindt dat jij te vroeg weg moet en dat je vriendinnen tot veel later mogen blijven. Misschien denk je dat dit niet werkt, maar je ouders willen – net als jijzelf – niet dat jij een buitenbeentje wordt. Of spreek af dat je dan samen met een groepje naar huis fietst, wat veel veiliger is dan als je alleen over straat moet! Pas alleen wel op dat je vader dan niet voorstelt jou persoonlijk op te komen halen… Zeg dus meteen dat als er iets is, je dan altijd meteen belt. Dit moet werken, want je ouders hoeven zo niet ongerust te zijn.

…je op vakantie wilt met je vriendinnen, zonder paps en mams.
Helaas, ze vinden je te jong. Je kunt gaan schreeuwen, janken en ruzie maken, maar je kunt het er natuurlijk ook rustig over hebben. Overtuig je ouders dat je heel volwassen bent voor je leeftijd. Dat je feesten op zijn tijd leuk vindt, maar ook graag andere dingen doet zoals een bezoek brengen aan oude kerken en interessante musea. Bovendien, al jouw vriendinnen zijn toch de heiligste boontjes die er bestaan? Bovendien kun je voorstellen dat jouw ouders op een camping in de buurt hun caravan neerzetten. Zo kunnen ze je toch nog een beetje in de gaten houden.

…je hele strenge ouders hebt die hier never nooit niet zullen intrappen en van wie je niks mag.
Dan zijn er een paar dingen die je beter niet kunt doen, ook al lijken ze bij andermans ouders misschien wel te werken. Lieg niet. Als de leugens uitkomen, zullen ze je in de toekomst minder goed vertrouwen en dan mag je misschien nooit meer naar die coole discotheek. Ook je kinderachtig gedragen zullen ze niet tof vinden, dus zeur niet en ga niet stampvoetend naar je kamer. Als jij je gedraagt als een kind, zullen ze je ook zo behandelen.

Lees ook: Hoe maak je indruk op de ouders van je vriendje?