Ik ben een meisje van 15 jaar met een groot probleem. Ik ben op de basisschool heel erg gepest door mijn klasgenoten en daardoor ben ik heel erg verlegen geworden.

Ik durf op school in de pauzes of in de les helemaal niks te zeggen. Dan denk ik: wat zou ik nou moeten zeggen? Een klasgenootje probeerde me te helpen van mijn verlegenheid af te komen, maar dat hielp niet echt. Ik wil iets doen waardoor ik van mijn verlegenheid afkom. Ik heb ook het gevoel dat de meeste van mijn klasgenoten me niet accepteren zoals ik ben. Ik durf er alleen niet op af te stappen en te zeggen: ‘Accepteer je me niet of zo?’ Please help me… Een verlegen Rammetje

Wat jou zou kunnen helpen is een ‘kanjertraining’. Dat is een cursus waarbij je leert om te gaan met klasgenoten en andere mensen in je omgeving en waarbij je ook leert hoe je jezelf het beste kunt presenteren. Zo leer je niet alleen omgaan met pesters of kinderen die agressief gedrag vertonen, maar ook met je eigen verlegenheid of angst. Zo’n training is trouwens ook heel handig voor kinderen die zelf pesten. Op www.kanjertraining.nl kun je zien of er een cursus bij jou in de buurt wordt gegeven.