Als je gaat sporten is het een echte must een sportbeha te dragen. Maar hoe vind je nou de juiste? No worries! Met dit stappenplan komt dat he-le-maal goed.

Het vinden

1. Geschikt?
Check van tevoren even of de beha geschikt is voor jouw sport en hoeveel steun het geeft. Sommige beha’s zijn ontworpen voor lage intensiteit sporten en andere voor lichten, zoals yoga.  

2. Soorten
Er bestaan twee soorten sportbeha’s: ingekapselde en compressiebeha’s. Ben jij een girl met grote borsten? Dan kun je het beste voor een ingekapselde sportbeha kiezen. Deze heeft twee aparte cups en een elastische onderband. Girls met kleine tot middelgrote borsten kunnen beter voor een compressiebeha gaan. Deze bestaat uit één stuk elastisch materiaal en heeft vaak gekruiste bandjes op de rug.

3.Maat
De maat van je sportbeha is vaak niet hetzelfde als die van je normale beha. Deze moet strakker zitten om voldoende ondersteuning te bieden en daarom dragen de meeste girls een maat kleiner.

4. Brede bandjes
Je kunt het allerbeste voor brede schouderbandjes gaan, want deze spreiden de druk beter.

Het passen

4. Bandjes
Heb je het gevoel dat de bandjes van de sportbeha strakker zitten dan die van je normale beha? Dit is heel normaal! De bandjes horen ook iets strakker te zitten. Als ze maar niet snijden…

5. Onderband
Let er bij het passen op dat de onderband niet op je borsten, maar op je ribbenkast rust.

6. Voldoende ondersteuning?
Spring even op en neer in het pashokje om te checken of je beha voldoende steun geeft. Ook kun je je armen omhoog doen om te controleren of je beha niet omhoog kruipt.

7. Achterkant checken
Kruipt je beha aan de achterkant op? Dan is je cupmaat te klein en kun je beter een grotere maat passen.

8. Cupmaat checken
Hang even voorover om te checken of je borsten er niet aan de bovenkant uithangen. In het geval dat dit wél zo is, kun je beter voor een grotere maat gaan. Check ook of je één vinger tussen de onderband kunt schuiven. Dan zit de beha strak genoeg. Ook moet de stof glad op je huid liggen, want kreukels of bulten betekenen dat de cupmaat te groot is.  

Lees ook: 10 redenen om regelmatig te sporten