Ik heb een vriendin – nou ja, ik ken haar alleen via internet – die ik de verkeerde kant op zie gaan. Ze weet over mijn problemen met zelfmoord willen plegen en geen zelfvertrouwen hebben.

Daar had ik vijf jaar mee rondgelopen en opeens kwam alles er uit bij mijn moeder. Ze hielp me gelijk en ik praat er nu met een vertrouwenspersoon (psychologe) op school over. Al mijn leraren weten dat ik geen mondelinge dingen in de klas en zo kan doen want dan word ik gek en moet ik huilen en zo. Nu zegt dat meisje op msn dat ze thuis niet met haar ouders kan praten, dat ze veel problemen met haar ouders heeft en dat het altijd haar schuld is als ze ruzie heeft of vecht. Ze is zelfs al een keer bijna weggelopen en ze heeft een keer in haar pols proberen te snijden. Haar dieren zijn haar alles en altijd als ze wat verkeerd doet, wordt er gedreigd met: de cavia’s gaan de deur uit en de hond gaat naar het asiel en dat soort dingen. Toen een cavia dood was, zeiden ze dat zij ernaast in het graf had moeten liggen… Mijn leven draaide ook alleen maar om dieren en ik ben bang dat het met haar helemaal verkeerd gaat. Ze woont in Purmerend. Ik ken haar dus niet persoonlijk, maar maak me erg zorgen en vraag me af of er een instantie is in Purmerend of een vertrouwenspersoon met wie zij kan praten en dat diegene ook met haar ouders kan praten, want zij durft dat zelf niet…  L

Het dichtstbijzijnde Jongeren Informatie Punt (JIP) waar je vriendin terecht kan is in Volendam (Kreil 3, 0299-350501), maar ze kan natuurlijk ook altijd gaan praten met iemand die ze vertrouwt. Een leerkracht bijvoorbeeld of iemand in haar familie. Het klinkt misschien hard, maar zorg er voor dat de problemen van je vriendin niet jouw problemen worden. Het gaat nu eindelijk iets beter met je. Je hebt hulp en bent op de goede weg. Door te piekeren over de problemen van je vriendin kan het weer slechter gaan met jou. Je kent haar niet persoonlijk, alleen van msn en kunt dus ook niet controleren hoe het in werkelijkheid met haar is. Mensen doen zich op internet vaak anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Laat je daar niet door meeslepen en laat het zéker niet jouw probleem worden. Je hebt deze brief geschreven, daarmee heb je gedaan wat je kon.