Ik ben een meisje van 13 en ik zit op wedstrijdzwemmen. Ik heb twee heel goede vriendinnen en spreek ook veel met ze af. We hebben een heel hechte club en daarom vind ik het moeilijk om te zeggen dat ik niet meer wil zwemmen.

Ik wil namelijk op ballet. Ik oefen heel vaak in mijn kamer en doe dan dingen na van Youtube. Ik durf het niet tegen mijn ouders te zeggen, ik ben bang dat ze het niks vinden. Mijn moeder denk ik wel, maar mijn vader niet. E.

Als je op hoog niveau zwemt en ook meedoet aan wedstrijden, betekent dat dat je er goed in bent. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat je daar zomaar mee stopt. De kans dat je vriendinnen en je ouders zullen zeggen dat ze het daar niet mee eens zijn, is ook best groot. Maar, waarom zou je stoppen met zwemmen? Je zou er om te beginnen een uurtje balletles per week bij kunnen doen. Daarvoor zullen je ouders en je vriendinnen wel begrip kunnen opbrengen. Misschien vinden ze het zelfs niet erg als jij daardoor af en toe een zwemtraining mist. Op die manier kun je zelf ook kijken of balletles echt zo leuk is als het nu lijkt. Want naar een balletschool gaan, is toch anders dan wat je op je eigen kamer doet met Youtube. Als je dan na verloop van tijd zeker weet dat je ballet nog steeds leuker vindt dan zwemmen en echt wilt stoppen, kun je dat altijd nog bespreken.

Lees meer: 10 redenen om regelmatig te sporten